Image: Riverside
Image: Riverside

Riverside


  • Location:

    Almaty, Kazakhstan
  • Type:

    Residential Complex
  • Project year:

    2019
  • Type:

    Residential Complex
  • Site area:

    0, 92 Hа
  • Residential area:

    135 491 m2
  • Commercial area:

    14 056 m2
  • Building area:

    248 590 m2
  • Total apartments:

    1709
  • Total floors:

    9-17
  • Stage:

    Construction

 

The projected site was a gap formed in the urban space in one of Almaty's well-developed urban planning nodes. The district is notable because, according to the general plan of Soviet times, it was formed as an important cultural center of the city. Here is the State Museum of Arts of the Republic of Kazakhstan, named after A. Kasteev and the most famous central stadium of that time.

Transformations in the urban block began in the 2000s with the Grand Aiser Hotel's construction and large residential complexes such as the Tengiz Towers, Dream, and Central Esentai.

The Riverside apartment complex project was developed considering the historical context and neighborhood character. The different number of stories of each of the complex's four buildings is designed to create a harmonious silhouette. In addition, the height parameters of the objects are consistent with the presence of large tower structures of other residential complexes here. Therefore, the height of the Riverside complex has been adjusted so as not to overlap the other objects.

In solving architectural and artistic problems, the aesthetics of the Art Deco style and the aesthetics of brutalism of Soviet architecture were the starting points for interpretations. For example, the functional form of architectural blocks is divided vertically and horizontally by the rhythm of different types of facades and the size of window openings. In addition, the aesthetics of the form is emphasized by the illumination of volumes in the evening hours.

Generally, a high level of comfort in the living environment will create an atmosphere of coziness and satisfaction due to commercial spaces on the ground floor, a usable roof, and high-quality landscaped courtyard space.

 


Related projects