Dara Residence


  • Location:

    Astana, Kazakhstan
  • Project year

    2021
  • Type

    Multifunctional Complex
  • Scale:

    2,8498 ha
  • Building area:

    92 889,96 m2
  • Residence area:

    40 028,40 m2
  • Office area:

    9 558,25 m2
  • Commercial area:

    6 305,50 m2
  • Stage

    Underconstruction

From year to year, the INK Architects team designs iconic objects that form the urban ensemble and subtly intertwine the cultures of the East and West. Today, several of our completed projects shape the skyline of Kazakhstan's capital. Therefore, we were commissioned to create a building complex located in the significant city axis.

This project involved our multidisciplinary team: architects with international experience, designers, engineers, and urban planners. Our decisions were guided by analyzing and studying the world's best practice examples during the design process. While consulting the client, our staff also offered their research on the premium real estate sector, innovative developments, and architecture, engineering, and construction solutions.

Dara Residence is a multifunctional complex with a commercial business center and residential buildings located in the heart of the city of Nur–Sultan, in the square of Saraishyk, Turkestan, and Akmeshit streets. This is the starting point of the monumental axis of the capital that crosses through the Baiterek Monument, Abu Dhabi Plaza, EXPO, and the Great Mosque.

Dara Residence has 6 residential towers and a 9-story business center on top of a 2-level podium parking. Commercial spaces form a liner around the parking to create active frontages and make the streets more comfortable and safe. Moreover, the project's multifunctional nature will help develop a vibrant and dynamic neighborhood with the help of the combination of the workplace, entertainment, and living spaces.

The enclosed courtyard space on top of the parking is car-free. In addition, it provides landscaped green zones and recreational areas for the residents. Landscaped stairs connect the podium courtyard to the street, opening towards the Baiterek Monument. The design of the stairs incorporates seating and greenery to provide opportunities to take memorable photographs, rest and contemplate a panoramic view of the monument.


The architecture of Dara Residence reflects the prominence of its' location. The proportions of the facades are harmoniously integrated into the ensemble of the Ministry of Foreign Affairs building. The building had a strict rhythm and symmetry of proportions of facade elements. The color palette and non-ordinary spatial layout also complement and strengthen the visual connection with Baiterek. Meanwhile, an outstanding level of detail is also given to the greenery and creation of picturesque landscapes.
The facades have a decorative limestone finish and aluminum panels cladding. The entrances have a double ceiling height with a curtain wall system, opening the view into the interiors and connecting the buildings with the street. It also creates a vivid impression upon entrance to the lobby areas.
 Introducing gold-clad canopies above the entrances on the ground floors helps protect residents and guests of the complex from the harsh weather.

On the fenced and protected territory will be located: playgrounds designed for different age categories, eco-friendly and wear-resistant materials, and sports grounds with the possibility of using different scenarios. Landscape design is made in the landscape design tradition focusing on natural landscaping. In the current realities, the surge of interest in high-quality architecture with landscape design is due to society's awareness of the value and importance of the environment in which they live.

The project's authors are confident that Dara Residence will affect the appearance of the city, smoothly fit into the monumental axis of the capital, and give a new turn to design standards.


Related projects